Andakt: Hva styrer? (uke 37)

Andakt: Hva styrer? (uke 37)

Av Gjermund Aglen      Foto: Maxpixel

 

 

Hva styrer?

 

«La ikke kjærlighet til penger styre livet, men nøy dere med det dere har. For Gud har sagt: Jeg svikter deg ikke og forlater deg ikke. Derfor kan vi tillitsfullt si:
           Herren er min hjelper, jeg frykter ikke.
           Hva kan mennesker gjøre meg?»

Hebr. 13, 5-6

 

«Men de som vil bli rike, faller i fristelser og snarer og gripes av mange slags tåpelige og skadelige begjær som styrter mennesker ned i undergang og fortapelse. For kjærligheten til penger er roten til alt ondt. Drevet av den er mange ført vill, bort fra troen, og har påført seg selv mange lidelser.»

1. Tim. 6, 9-10

 

 

Hva er det som styrer livet ditt? Hva er det som driver deg? Hva er det som gir deg trygghet, sikkerhet og motivasjon?

 

Det Bibelen sier om penger blir ofte feilsitert, både av kapitalister og sosialister. Det er altså ikke penger som er roten til alt ondt! Penger er et redskap, «a means to an end», noe du bruker for å oppnå et mål. Problemet er når pengene blir målet, når økonomisk sikkerhet, økonomisk uavhengighet blir et mål i seg selv. Paulus sier at kjærligheten til penger er roten til alt ondt.

Hvis jakten på penger, på økonomisk velstand blir det som styrer livet, da har vi et dårlig ror!

 

Legg merke til at det ikke er de rike som først og fremst er målet for formaningen, men de som vil bli rike. Kjærligheten til penger er ikke bare noe som rammer den som har mange penger, selv om de er utsatt for det; mye vil ha mer, men det rammer også den som mangler penger.

 

Det er også verdt å merke seg at Paulus faktisk snakker om kjærlighet som roten til alt ondt. Vi tenker oss gjerne at kjærlighet i Bibelen alltid er positivt, bare vi har kjærlighet så er vi på rett spor. Gud er jo kjærlighet. Vel, Gud er kjærlighet, men Han er ikke kjærlighet til penger! Det er ikke likegyldig hva vi retter vår kjærlighet mot. Noen ganger elsker vi ting som ikke er gode, verken for oss eller våre omgivelser.

 

La oss justere spørsmålet i innledningen: Hvilken kjærlighet styrer livet ditt? Hvilken kjærlighet driver deg? Hvilken kjærlighet er det som gir deg trygghet, sikkerhet og motivasjon? Er det kjærligheten til et redskap, eller kjærligheten til et mål? Er det kjærligheten til det som kan tilfredsstille dine fysiske og materielle behov, eller er det kjærligheten til din Far og dine søsken?

«For Gud har sagt: Jeg svikter deg ikke og forlater deg ikke. Derfor kan vi tillitsfullt si:
           Herren er min hjelper, jeg frykter ikke.
           Hva kan mennesker gjøre meg?»

 

Hva styrer livet ditt?

 

Hva er ditt «lighthouse» - ditt fyrtårn? https://www.youtube.com/watch?v=reAlJKv7ptU&list=RDreAlJKv7ptU&start_radio=1

 


Del denne artikkel på e-post

Del med dine venner: